Köyhä nukentekijä Geppetto on kaikkea muuta kuin herttainen vanha ukko. Hän läksyttää alituiseen naapuruston lapsia ja antaa lasten sekä etenkin näiden vanhempien kuulla kunniansa. Gepetto nimittäin tietää parhaiten, miten lapset saa kuriin ja nuhteeseen. Tästä sisuuntuneena juonikas Haltiatar päättääkin antaa vanhalle nukentekijälle taianomaisen opetuksen. Niinpä Geppetto onnistuu veistämään omapäisen puunuken, Pinokkion, ja eipä aikaakaan, kun Pinokkio on jo vaikeuksissa. Hänen näkymättömiä lankojaan kun näyttää vetävän ihan jokainen ohikulkija.

Miten sätkynukesta kasvaa oikea poika ja onko tavallisuus unelmoimisen arvoista? Entä kuoriutuuko Geppettosta isähahmo ja kuka ketäkin loppujen lopuksi kasvattaa?
Pinokkio on ajaton tarina omaksi itseksi kasvamisesta ja näkymättömistä siteistä ihmisten välillä.

Carlo Collodin kirjan pohdalta dramatisoinut ja ohjannut: Maija Lauri

Näyttämöllä teatteriryhmä Maaginen valo: Ukko Huuskonen, Daniel Ilvespakka, Anniina Kelkka, Ella Miettinen, Lev Moltchanov, Lauri Pajukangas ja Juulia Tammela

Puvustus: Kielo Kettunen

Ensi-ilta Ti 6.2 klo 19

Muut esitykset:

To 8.2 klo 19

Pe 9.2 klo 19

Su 11.2 klo 14

Ke 14.2 klo 19

To 15.2 klo 19

La 17.2 klo 18

Su 18.2 klo 14

Esityksen kesto noin 1,5 tuntia (sisältäen väliajan)

Esitykset Ljusdalan teatteritalolla 

Liput 5 / 10 € (käteinen ja MobilePay)

Liput voit varata täältä

Esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille

”Miten julma kohtalo voi olla. Mut erotetaan läheisistäni ja pukataan johonkin jumalan selän taakse aneemisten lehmien ja kääpien ja paskan keskelle”

16-vuotias vaasalainen Alpo "Allu" Korva saa lusittua peruskoulun loppuun ja suunnittelee railakasta kesälomaa Tukholmassa yhdessä parhaan ystävänsä kanssa. Allun äidillä on kuitenkin muita suunnitelmia. Pian Allu onkin Tukholman sijaan matkalla korpeen, kuolevaan kylään nimeltä Torvenkylä auttamaan kaukaisia sukulaisia heinähommissa. Aluksi rankat työt ovat kaupunkilaiselle liikaa ja pikkuserkku Rutanen ärsyttää, mutta pikku hiljaa Allu alkaa lämmetä maaseudun meiningille. Hän tutustuu paikallisten vilpittömyyteen ja konstailemattomuuteen ja sitten hän tapaa tuittupäisen ja ihanan Kertun.

Ernien uskomattomat tosikuvitelmat on tarina pojasta, jolla on erikoinen ongelma. Ongelma, joka ajaa hänet ja hänen perheensä yhä uudelleen mitä kummallisimpiin tilanteisiin. Ernien vanhemmat herra ja rouva Fraser eivät keksi muuta vaihtoehtoa kuin viedä poika lääkäriin. Lääkäri ei voi uskoa korviaan kun hän saa kuulla mikä Ernietä vaivaa, kaikki mitä hän kuvittelee tuppaa muuttumaan todeksi, niin hyvässä kuin pahassa. Osaako lääkäri auttaa, mitä kaikkea Ernie taas keksiikään ja miksi kirjaston kirjahyllyjen välissä on ruumis? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tulee vastaus Masalan Nuorisoteatterin Majakanvartijat-ryhmän tulkinnassa Alan Ayckbournin vauhdikkaasta klassikosta.

Ernien uskomattomat tosikuvitelmat on ryhmän ensimmäinen julkinen demoesitys. Ryhmä koostuu 11-13-vuotiaista Masalan nuorisoteatterilaisista.

 

Esityksen yhteydessä on Kirkkonummen Kuvataidekoulun oppilaiden näyttely, jossa esillä juliste-ehdotuksia näytelmään.  

Teksti: Alan Ayckbourn

Suomennos: Mauri Mattsson ja Matti Poskiparta

Ohjaus: Maija Lauri

Näyttämöllä teatteriryhmä Majakanvartijat: Hertta Honkanen, Laura Ilvespakka, Aleksi Järvinen, Saana Kauppila, Lari Malmsten, Ella Pitko, Lili Pyykkö, Aku Ratinen, David Rusu, Joel Rutanen ja Vilma Utriainen 

Ensi-ilta ti 7.3 klo 18

Muut esitykset:

Pe 10.3 klo 18

La 11.3 klo 14

Esitys on maksuton, mutta paikka on hyvä varata etukäteen osoitteesta https://masalannuorisoteatteri.net/index.php/lipunvaraus

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

Emilia on kympin oppilas sekä juoksujoukkueen kantavia voimia. Silti Emilia kokee oman kiltteytensä kahlitsevan itseään. On peruskoulun viimeisen lukuvuoden alku ja Emilia tutustuu luokalle tulleeseen uuteen oppilaaseen Siiriin. Salaperäiseltä vaikuttava Siiri ei välitä säännöistä ja normeista, vaan kulkee omia teitään. Pian Emilia tempautuu Siirin yllyttämänä valehtelun, karkailun, päihteiden ja rikosten maailmaan. Tästä alkaa raju tasapainoilu ystävyyden, perheen, koulun, vapauden sekä lapsuuden ja aikuistumisen ristitulessa. 

Sisko tahtoisin jäädä teatterisovitus perustuu samannimiseen Laura Suhosen käsikirjoittamaan sekä Marja Pyykön ohjaamaan nuorisoelokuvaan vuodelta 2010. 

Dramatisointi: Minna-Stiina Saaristo-Vellinki 

Ohjaus: Tuukka Martiskainen 

Näyttämöllä: Lilli Esterinen, Miriam Liukkonen, Aleksi Maula, Usva Mäkivuokko, Felix Petäjäjärvi, Siiri Rajala, Isabel Romero, Iris Selin ja Arttu Westen

Ensi-ilta:  Keskiviikko 1.2. klo 19 

Muut esitykset:

To 2.2. klo 19 

La 4.2. klo 15 

Ke 8.2. klo 19 

Pe 10.2. klo 19 

La 11.2. klo 15 

Ke 15.2. klo 19 

Pe 17.2. klo 19

La 18.2. klo 15 


HUOM! Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille.

 

Lippujen hinnat:

Peruslippu 10 €
Alelippu 5 € (alle 18-vuotiaat, työttömät)

Maksu käteisellä

Kaikki esitykset Ljusdalan teatteritalolle (Ljusdalantie 9, Masala)

Näytelmän oikeuksia valvoo  Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Anna Krogerus:

9 hyvää syytä elää

9 hyvää syytä elää sijoittuu kerrostalolähiöön, jossa jokainen oman elämänsä haasteiden kanssa painiskeleva yksilö koettaa kurkottaa kohti toivoa ja toisia ihmisiä. Keskiössä on parikymppinen Klara, joka hoitajansa Jannen avulla yrittää saada niskalenkkiä omasta elämästään. Janne on antanut Klaralle tehtäväksi löytää 9 hyvää syytä elää, mutta ihan ensiksi pitäisi uskaltaa astua ulos asunnosta.

Vaikka Klara kuinka koettaa välttää kontaktia muiden ihmisten kanssa ei lähikaupan kauramaitotiskillä voi välttyä sosiaalisilta törmäyksiltä. Ostarilla päivystävä alkoholisti Osku koirineen, tauotta touhuava postinjakaja Saku ja roskakatoksessa epäilyttävän usein vieraileva teinityttö Lumi vievät Klaran kohtaamisiin joissa ihmisten huolet ja haparoinnit tulevat iholle. Ja joskus elämän temmellyksessä auttajastakin saattaa tulla autettava.

9 hyvää syytä elää on hauska, herkkä ja humaani kuvaus haavoittuvuudesta tämän päivän Suomessa.

Ensi-ilta:

La 19.11. klo 19

Teatteriryhmä Räminä esittää demoesityksen Molièrin komediaklassikosta Porvari aatelismiehenä.


Porvarisherra nimeltään Jourdain ei haluaisi elämässään mitään niin kovasti kuin olla aatelinen. Tavoitteeseen päästäkseen hän on palkannut itselleen jos jonkinmoisia opettajia, jotka avaavat hänelle ylhäisten tapoja. Myös lipevä kreivikeikari Dorante ottaa kaiken ilon irti Jourdainin haaveista, ja ennen kaikkea tämän rahoista. Jourdanin vaimo seuraa miehensä puuhia epäuskoisen huvittuneina. Tytär Lucile taasen on toivottoman rakastunut nuoreen mieheen nimeltä Clèonte, jota isä ei hyväksy vävykseen, eihän tämä hyvistä ansioistaan huolimatta ole aatelinen. Clèonten nokkela palvelija Covielle kehittää  kuitenkin juonen, jonka seurauksena on Jourdainia pian höynäytetty oikein olan takaa.  

Sovitus ja ohjaus: Maija Lauri

Näyttämöllä:

Helmiella Hytönen, Peppi Järvelä, Iiris Kallonen, Sinna Kröger, Kaapo Kurki, Hanna Riihisaari, Lassi Saukko ja Hermanni Somersalmi

Esitykset Ljusdalan teatteritalolla:

Ti 10.5 klo 19

Pe 13.5 klo 19

Su 15.5 klo 14

Ti 17.5 klo 19

Esitys on maksuton, mutta paikka on hyvä varata etukäteen täällä

Polly Stenham:
Kaupunkiketut
Suomennos: Aleksi Milonoff

Teini-ikäiset sisarukset Eliot ja Maggie sekä heidän 7-vuotias pikkuveljensä Finn elävät purkamattomien muuttolaatikoiden keskellä ja odottavat kadonnutta äitiään. On kulunut jo monta päivää, ja odotus alkaa käymään piinallisen pitkäksi. Jos äiti ei palaa, uhkaa sisaruksia huostaanotto ja pahimmillaan toisistaan erottaminen. Eliotin johdolla sisarukset pyrkivät pitämään kulissit kasassa ja piileskelemään ulkona vaanivalta maailmalta. Mutta mitä pidempään piileskely jatkuu, sitä vaikeammaksi se käy. Samalla perheen tarina alkaa piinaavasti pala palalta hahmottua.

Työryhmä Kaupunkiketut
Ohjaus: Tuukka Martiskainen
Puvustus: Leni Salminen
Äänisuunnittelu: Tuukka Martiskainen
Valosuunnittelu: Riku Leskinen
Tuottaja: Helmi Kalaja
Rooleissa: Severi Vilkko, Venla Pulkkinen, Kukka Falck, Leni Salminen, Emilia Pasanen ja Kalle Kalaja

Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

hanna banneri1

Hanna Mellin on aivan tavallinen teinityttö, jonka päivät kuluvat juoruillen muiden tyttöjen kanssa lyseon pojista ja opiskellen siveysoppia, ranskaa ja kädentöitä. Filosofiasta ja jostain uudesta hullutuksesta nimeltä Darwin he voivat vain haaveilla.

“Hyväksi, kelpo vaimoksi on minun vaan valmistautuminen, nöyräksi ja ahkeraksi, joka löytää onnensa muiden onnessa.”

Kotona Hanna auttaa äitiään kotitöissä ja kuuntelee Jussi-veljensä loputonta kiukuttelua, ja rukoilee Jumalaa joka päivä. Rukoilee, että isä lakkaisi juomasta, ja olemasta äidille paha. Itselleen Hanna ei toivo mitään. Kunnes huoleton kesä maaseudulla ilman kodin ja kaupungin paineita herättää Hannassa toiveen omasta elämästä, rakkaudesta ja tilasta jossa voisi hengittää vapaasti.

Hanna on kertomus yrityksestä kasvaa omaksi itsekseen, löytää oma ääni perheessä, jota varjostaa vaietut tunteet ja isän alkoholiongelma, aikana, jolloin naisen tärkein tehtävä oli pitää hame puhtaana ja olla hiljaa.

Hanna pohjautuu Minna Canthin samannimiseen pienoisromaaniin.

Masalan Nuorisoteatterilla nähdään ensi-illassa Minna Canthin Papin perhe.

Näytelmä kertoo Valtarin perheestä, jonka sisäistä vakautta ja yhtenäisyyttä vastakkaiset poliittiset ja uskonnolliset aatteet, sekä nuorimman tyttären taiteelliset intohimot uhkaavat. Hyvämaineisen perheen kodista, vanhasta pappilasta, tulee aurinkoisten kesäpäivien edetessä isän ankaran kristinuskon ja kesävierailulla olevien lasten vapaamielisten aatteiden törmätessä taistelukenttä, jossa jokaisen on valittava puolensa. Ja koska näytelmän henkilöillä on kiihkeän intohimoinen suhde joko uskontoon, aatteisiin tai teatteritaiteeseen, ei periksi voi kukaan identiteettiään menettämättä antaa.

Hämärä juliste 4

Making of Lumikki, Lumikkia tekemässä.


Esitys kertoo teatteriryhmästä joka harjoittelee Lumikki -näytelmää. Intoa tekemiseen on kovasti, mutta aina aivan kaikki ei suju kirjoitetun tekstin mukaan. Näytelmän ohjaaja on välillä menettää hermonsa kun kulisseissa otetaan kovaäänisesti kantaa näyttämön tapahtumiin, näyttelijöiden rekvisiitat ovat aivan eri paikoissa kuin mihin ne muistin mukaan oli jätetty, repliikit ja tilanteet syntyvät tässä ja nyt kun jonkun päähän pälähtää hyvä idea. Aina ei jaksa toistaa samalla tavalla toteaa peili ja alkaa räpätä ihan omin sanoin.


Esitys sisältää kuitenkin Lumikin perustarinan, on ilkeä äitipuoli, peili, metsästäjä, seitsemän kääpiötä ja prinssi; versio on omintakeinen, mutta ainakin pääosin tunnistettava.


Näytelmässä käsitellään myös yhdessä tekemisen merkitystä ja sitä mille tuntuu kun jää ryhmän ulkopuolelle eikä jää muuta tapaa saada huomiota kuin toisten kiusaaminen.

IMG 5382 kopio

Masalan Nuorisoteatterilla juhlitaan 40-vuotista taivalta! Luvassa on Aviohaaveita eli Naimahommia - Sydäntä Karvastelevia Kohtauksia Miehen Kylkiluusta ja Nummisuutareista

Masalan Nuorisoteatteri iloitsee 40-vuotta jatkuneesta toiminnastaan ja juhlan kunniaksi järjestetään kesäinen esitys. Ensi-ilta maanantaina 26.7.2021 klo 19.00 Masalan Ljusdalan pihapiirissä.

Juhlaesityksen ohjaavat Tuomo Aitta ja Hannele Tuominen. Esitys koostuu kahdesta klassikkokomediasta; Aleksis Kiven Nummisuutarit sekä Maria Jotunin Miehen kylkiluu. Näissä molemmissa näytelmissä pyritään vimmalla aviosäätyyn, kohotellaan maljoja vapaudelle ja otetaan ankarasti yhteen miehet naisten ja naiset miesten kanssa. Lopputuloksena riemukas ja kuriton kesäillan ilojuhla, jonka palavien tunteidensa riivaamat sankarit eivät mitenkään meinaa mahtua oman aikansa vakiintuneiden tapojen raameihin.

Teatterin lavalla nähdään juhlavuoden kunniaksi joukko taitavia nykyisiä Masalan Nuorisoteatterilaisia, sekä muutama jo teatterilta lähtenyt konkari. Esityksissä vierailee myös legendaarisia yllätysesiintyjiä eli tiedossa vaihtuvia musiikkinumeroita, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Esitys juhlistaa Masalan Nuorisoteatterin 40-vuotista taivalta ja paikan päälle ovat tervetulleita niin teatterin vakiokävijät kuin uudet tuttavuudet! Esitys soveltuu katsojille 10-vuotiaasta ylöspäin.

Carmina Banneri

 

Carmina on 18-vuotias ja matkalla menestykseen. Mistä tämän menestyksen löytäisi, siitä hänellä ei ole vielä mitään hajua, mutta synnyinlahjanaan hän on saanut vanhemmiltaan sensaatiomaisen INNOVAATIOKYVYN, sekä uskon siihen, että TÄHTÄIN EI VOI KOSKAAN OLLA LIIAN KORKEALLA, sillä ketkäs vanhemmat sitä nyt rahoillaan looseria kasvattais

Ja kun Carminan vanhemmat, jotka ovat TOSI SIIS EDELLÄKÄVIJÖITÄ, matkaavat kohti Marsia ensimmäisinä turisteina koskaan, etsii Carmina epätoivoisesti paikkaansa Telluksella. 

 

rambo juliste 2

Rambo on kohta viisitoistavuotias normaaliluokkaan integroitu erityisoppilas, joka yrityksistään huolimatta erottuu massasta kuin ryppyinen rusina pullasta. Uhkaavasti tylsyyttä kohti kääntyvä kesäloma lähiöpihassa saa yllättävän käänteen, kun Rambolle tarjoutuu tilaisuus mökkilomaan Itä-Suomessa. Samalla kun perhekunnat ja eri sukupolvet ottavat mökillä Juhannuksena iloisesti toisistaan mittaa, saa Rambo maaseudulla kokea aivan uudenlaista huolenpitoa ja mielenrauhaa. Myös vihanpito mökille vasten tahtoaan jätetyn Liina -tytön kanssa alkaa ajoittaan muistuttaa ystävyyttä ja ehkä jopa haparoivaa esirakkautta.

 

 

 

Amerikka banneri

Ikävästä lapsenruokkojutusta syytetyn, tunnollisen ja kunnollisen kuusitoistavuotiaan Karl Rossmannin vanhemmat lähettävät hänet yksin siirtolaisena Amerikkaan. Tutustuttuaan onnekkaasti rikkaaseen ja huolehtivaan senaattorienoonsa, hän saa loistavan alun uudelle elämälleen. Hän aloittaa Amerikkaan tutustumisen huipulta, mutta mitättömän virheen seurauksena joutuu enon hylkäämäksi ja ajautuu sitten kahden laitapuolenkulkijan matkassa vapaan maan varjoisammalle kääntöpuolelle. Yritteliään kaverin törmäily Amerikkalaisen työelämän sääntöjen ja mielipuolisuuksien kanssa on karmean hilpeää seurattavaa kun Karl esimerkiksi työskentelee hissipoikana loistohotellissa. Kaikkien ankarien koettelemusten keskellä tarinasta nousee esiin yllättävän inhimillisiä ja jopa liikuttavia kohtaamisia.

 

myrskyWilliam Shakespearen klassikko, tragikomedia Myrsky saa ensi-iltansa Masalan Nuorisoteatterissa lauantaina 16.3 Tuomo Aitan ohjaamana!

Myrsky on sadunomainen, kaukaisella saarella tapahtuva haaksirikkoseikkailu. Merkillinen saari kummastuttaa saarelle pelastautuneita Kuningattaren seurueen jäseniä. Joissain heissä herää utuiset haaveet paluusta paratiisiin, toisissa taas vallanhimo ja häikäilemätön ahneus. Kun toiset suunnittelevat salamurhaa, löytää nuori hukkuneeksi luultu prinssi toisaalla saaressa elämänsä rakkauden. Lisää yllätyksiä haaksirikkoisille aiheuttavat saaren henget ja vastustamattoman inhimillinen Caliban hirviö, joka ajautuu eksyneen narrin ja laivan viinurin huonoon seuraan. Vallasta aikoinaan petoksen avulla syösty saaren erakko ja hallitsija Prospero, hän joka taikavoimillaan nosti vihamiestensä haaksirikon aiheuttaneen myrskyn, joutuu näytelmän lopussa ratkaisemaan saaren henkien pelästyttämien, hulluuden riivaamien ihmisten kohtalon. Miten hän toimii vallananastajaveljensä, tämän kanssa salaliittoon osallistuneen kuningattaren ja tämän petollisen siskon suhteen?

Voittaako hänessä halu kostaa vai saako sijansa nuori rakkaus, uusi sukupolvi, sovinto ja anteeksianto?

Aika1

“Ja mihin tääkin päivä yhtäkkiä meni. Nää päivät vaan menee, ja musta tuntuu etten mä saa mitään tehtyä, ja silti oon ihan poikki.”

 

AIKA on esitys hetkistä jolloin aika matelee tai meinaa loppua kesken. Se on lempeän armoton draamakomedia kaikille niille, jotka taistelevat aikaa vastaan. Se on tarinoita kiireestä, suorituspaineista, tehokkuudesta, ja yrityksestä olla läsnä, yrityksestä hellittää.

 

 

loppiaisaatto uus

Tetteriryhmä Varjostajat esittää: William Shakespearen Loppiaisaatto

"Jos musiikki on lemmen ruokaa, niin soikoon se ylen määrin kunnes haluni saa liian runsaan annoksen ja kuolee"


William Sakespearen komediassa Loppiaisaatto väräjää lemmentuska, haikaillaan, haaveillaan ja rakastutaan - vääriin ihmisiin. Näytelmän yksi elementtejä on kirjailijan muistakin komedioista tuttu väärä henkilöllisyys. Nuori nainen pukeutuu olosuhteiden pakosta pojaksi ja joutuu työnantajansa, herttuan, lähettinä kosiskelemaan nuorta naista, joka ei herttuasta piittaa, mutta rakastuu sen sijaan tulisesti kauniiseen sanantuojaan, joka taas on salaa rakastunut herttuaan. Shakespearelainen soppa on keitetty sakeaksi! Näytelmässä on paitsi riuduttavaa rakkautta myös julmaa huiputusta, rempseää meninkiä, taistelua, jatkuvia sekaannuksia, soittoa ja laulua.

pessi ja illusia banneri

Teatteriryhmä DOMINO esittää:
Pessi ja Illusia

Utelias keijukainen Illusia keksii karata sateenkaarelta maan pinnalle oppimaan ja näkemään. Illusia tapaa yksinäisen peikonpojan nimeltä Pessi, jolle hymyilevään keijukaiseen tutustuminen aiheuttaa häkellyttäviä tunteita. Viattoman ja lapsenuskoisen keijukaisen kohtalon sinetöi katkera Ristilukki, joka katkaisee Illusialta siivet hänen nukkuessaan. Illusia ei voi enää lentää kotiinsa sateenkaarelle ja hänen on jäätävä asumaan metsään mitä kummallisempien otusten sekaan. Illusian ja Pessin on taisteltava uhkaavia vaaroja vastaan säilyäkseen hengissä maan päällä. Uhrauksia on tehtävä, jotta elämä voi jatkua ja uutta voi syntyä. Pessi ja Illusia on kasvutarina, missä kuljetaan matka lapsuudesta aikuisuuteen ja kertomus siitä, miten kaikessa, niin hyvässä kuin pahassakin asuu aina uusi mahdollisuus.

 Vampyyri2

TEATTERIRYHMÄ SOTKU ESITTÄÄ: PIKKU VAMPYYRI

Eräänä viikonlopun iltana kun vanhemmat ovat poissa kotoa, vampyyritarinoita ahmiva Anton saa vieraan. On toki hauskaa saada ystävä, koska Antonilla ei niitä ennestään ole, mutta tämä kaveri sattuu olemaan oikea vampyyri, Rydiger von Schlotterstein nimeltään. Schlottersteinien vampyyriperhe asustaa hautausmaalla, ja he ovat oikein mukavia - ellei oteta lukuun heidän haluaan käyttää hampaitaan. Onneksi Vanharouva Sabine von Hirmuisen silmälasit tai hampaat ovat jatkuvasti hukassa, Rydigerin maitohampainen pikkusisko ihastuu Antoniin, teini-ikäinen Lumpi innostuu pelaamisesta, niin kauan kun on voitolla, ja kaiken keskellä hääräähautausmaata vartioiva Geiermeier, jonka kunnianhimoisena päämääränä on saada aikaan Euroopan ensimmäinen vampyyreistä vapaa hautausmaa. Jännitystä tihentää vanhempien halu tutustua poikansa uusiin ystäviin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää läpi koko näytelmän. 

Lokki FB

 Teatteriryhmä Mosaiikki esittää: Tsehovin Lokki

Anton Tsehovin Lokki on hauska ja traaginen näytelmä nuoruudesta, rakkaudesta ja taiteesta. Se kertoo niistä taianomaisista hetkistä, jolloin kaikki tuntuu olevan mahdollista, mutta myös elämättä jääneistä elämistä, tukahtuneista haaveista ja ihmisten kyvyttömyydestä nähdä tai jakaa toistensa surua. Teatteriryhmä Mosaiikin nuoret aikuiset ovat juuri oikeita tekijöitä kertomaan tätä ajatonta tarinaa nuorten ihmisten kamppailusta valtansa ja yhteiskunnallisen asemansa turvannutta keski-ikäisten sukupolvea vastaan. Näytelmän keskiössä perinteisen kolmiodraaman sijaan on hurja ja pökerryttävä kuvio. Pojan, äidin, isäpuolen ja pojan tyttöystävän välille muodostuu asetelma, jossa rakkautta ja hyväksyntää haetaan sellaisella palolla, ettei koomisilta tilanteilta eikä myöskään vakavilta vaurioilta voida välttyä.

 

Aapeli

KOKO KAUPUNGIN VINSKI

 

Koko kaupungin vinski juliste pieni

Helena Rytin dramatisoima ”Koko kaupungin Vinski” päättää Masalan Nuorisoteatterin kevätkauden.

Hömpstadin hilpeän pikkukaupungin kaduilla seikkailee Vinski ystävineen. Pojanviikari Vinski saa salaperäisestä Apteekkarista uuden ystävän, jonka avulla Vinski muuttuu näkymättömäksi ja saa harakatkin puhumaan. Hömpstadissa asuu myös tyynykerhon tätejä, pihkaantuneet herra Varpunen ja opettajatar sekä kelju pormestari Pumpman. Näkymättömyyspulveria nautittuaan Vinski pääsee jekuttamaan paremmin. Ajan mittaan hänestä tulee kuitenkin koko kaupungin sankari.

 

ensamble17 juliste

Lahden kansanopiston Teatterikoulutus II eli Ensemble17 lähtee vuotuiselle Suomen kiertueelle 18.4.-28.4.2017.Kiertue saapuu Masalaan 28.4.

Esitys klo 19.00.

Lahden kansanopiston Teatterikoulutus II Suomen kiertue 2017

Tänä vuonna kiertueella nähtävä esitys koostuu kahdesta näytelmästä, Nollapiste ja Peilitalo, jotka käsittelevät länsimaista kulttuuria, ihmisyyttä, unelmia ja rakkautta. Näytelmät ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet opiskelijat itse.

Tuomas Timosen käsikirjoittama näytelmä ” Keltainen pallo eli suomalainen yksinäisyys” on karikatyyrinen hahmokavalkadinen komedia, joka tutkii yhteiskuntamme tunnistettavia stereotyyppisiä rooleja.

Keltainen Pallo pieniEsityksessä pienessä harrastajateatterissa harjoitellaan kokeellista näytelmää Keltainen pallo. Enää viikko ensi-iltaan, eikä yhtään lippua ole myyty. Teatteriin yllättäen pelmahtaa kuusi tunnistettavaa suomalaista karikatyyrihahmoa: Rehellinen Työmies, Yksinhuoltajaäiti, Peräkammarin Poika, Lapin Tyttö, Katkera Vanhus, Syrjäytynyt, Gootti, Turvapaikanhakija ja Pissis etsien ohjaaja ”Smeetsiä”, joka kirjoittaisi heidän tarinansa. Näytelmässä kysytään olisiko yhteiskunnassamme olevia rooleja syytä päivittää vai pitäisikö ne poistaa kokonaan, jotta ihmiset roolien alla saisivat elää? Kuinka pohjalla on käytävä, että havahdumme avun tarpeeseen tai sen antoon? Mikä meitä pidättelee? Miten voisimme lisätä suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta? Millaisen Suomen tahdomme ja mitä tekoja se vaatii?

Esitys on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

pikku naisia 2

”Äiti, Isä, tulkaa pian! John Brooke tekee jotain kamalaa ja Meg pitää siitä!”

Louisa May Alcotin tarina Pikku naisista on aikaa kestävä kertomus nuorten Marchin tyttöjen kasvamisesta aikuisiksi.

romeo ja julia 2016 1Romeo ja Julia on ajaton klassikko kahdesta perheestä, jotka ovat riidoissa keskenään syystä, jota kukaan ei tunnu muistavan, sekä näiden perheiden lapsista, jotka rakastuvat toisiinsa.

Voittaako rakkaus vai ylpeys? Onko tärkeämpää olla oikeassa vai onnellinen?

 kielirikot 2016 1Esitys kohtaamisesta ja ennakkoluuloista

Kielirikot on dokumenttiteatteriesitys, joka tutkii kielipuolisuutta, ilmaisun vaikeutta ja ennakkoluuloja, joita liittyy ihmisten kohtaamiseen. Työryhmä on aloittanut projektin tekemisen viime keväänä. Kesäkuussa 2016 järjestimme viikon mittaisen kielikurssin teatterilla Aavarannan vastaanottokeskuksessa asuville turvapaikanhakijoille. Kaikki materiaali on kuvattu.

Projekti tutkii mitä yhtäläisyyksiä ja eroja löytyy kielellisesti eritaustaisten ja äidinkielenään eri kieliä puhuvien kulttuuri-identiteetistä. Työryhmä joutuu kohtaamaan myös itselleen vieraita ja vaikeita tilanteita sekä kohtaamaan omia pelkoja ja ennakkoluuloja. Kokemusten myötä toivomme, että näkökulma omaan ja toiseen kulttuuri-identiteettiin monipuolistuu ja rikastuu.

kaarna juliste 600x800

Anna Krogerus - Kaarna


"Miten nuo muut minut näkevät? Kuka minä todella olen?

Se fiilis, kun sä onnistut tai sulle tapahtuu jotain mukavaa. Sun jännitys laukee ja ilo valtaa mielen, tulee kaiken tilalle. Se on ihan mahtavaa. Kaikki muu sun ympäriltä katoaa hetkeks. Se on vähän sama kun sä viettäisit aikaa sulle tärkeen ihmisen kanssa. Tai se, kun sä ihastut ja siihen vastataan. Mut aina ei käy niin. Ei ees elokuvissa."

– Emma (Varjostajat)


Kaarna valittiin Länsi-Uudenmaan aluetapahtumasta valtakunnalliseen Teatris -tapahtumaan Vaasaan. Ensi-ilta 7.4.2016

"Kokoajan sitä vaan jankataan, et se on se murrosikä ja murrosikä. Mikä se nyt sitten on se 'murrosikä'?"

sezuanin hyva ihminen 1Bertolt Brecht - Sezuanin Hyvä Ihminen

Jumalat saapuvat maan päälle, myyttiseen Sezuanin kaupunkiin etsimään hyvää ihmistä. Lopulta he kohtaavat nuoren Shen Te:n ja palkitsevat hänen hyvyytensä, mutta jumalten lahja houkuttelee paikalle ahneita sukulaisia ja velkojia. Selviytyäkseen Shen Te:n on hetkeksi hylättävä sydämensä ääni ja löydettävä itsestään uusi minä.

Esitys pohtii yritystä toimia oikein ja halua pyrkiä hyvää. Onko moraali vain jotain naiivia haihatusta, josta ihmisen on ennen pitkää kasvettava ulos? Onko maailmassa tilaa kiintymykselle tai virheille? Entä miten käy rakkaudelle ja unelmille?

knut pitkajalka 1Sirkku Peltola - "Knut Pitkäjalka"

Knut Pitkäjalka on kertomus pojasta, jolla on epätavallisen pitkät jalkaterät. Knut asustelee metsän siimeksessä kahden äitinsä kanssa ja haaveilee naapurin Oilista. Äiti saa kuitenkin keuhkotaudin seurauksena kutsun enkeliosastolle ja niin Knutista tulee orpo. Seikkailuun Knut tempautuu kun paha Tirehtööri kaappaa Oilin ja Knutin on lähdettävä pelastusretkellä. Onneksi Knut löytää kaverikseen Karvasen Keijon, joka on myös siunattu joukosta erottuvalla ulkomuodolla. Yhdessä kaverukset huomaavat, että orpous tai ”urpous” on suhteellista.

Knut Pitkäjalka on koko perheen esitys ystävyydestä ja erilaisuudesta, ja siitä kuinka ihmisen ei ole hyvä olla yksin.

Henrik Ibsen - "Peer Gynt"

peer gynt juliste 800x600Peer Gynt uudelleentulkittuna Masalan pellolla!

Kesän 2015 Peer asuu Norjan sijaan Masalassa ja raivaa sieltä käsin paikkaansa maailmaan. Esitys piirtää pellolle karttaa gyntiläisestä egoistisesta ja vallanhaluisesta mielestä. Kesäteatterissa liikutaan globaalin mahtailun mittakaavassa – yhtä hyvin kuin yksilötasolla, radanvarsilähiön keskusraitilla, tai myyttisillä metsästysmaillakin.

Peer Gynt kipuilee suhdettaan erilaisiin yhteisöihin ja massaan: Kuinka olla oma itsensä (‘kylliksi’)? Kuinka erottautua? Mitä ”olla oma itsensä” loppujen lopuksi tarkoittaakaan? Kun tuntuu siltä, että koko maailma käy kilpailua keskenään. Uudelleentulkinta hahmottelee unen logiikalla – aikatasoja, fantasiaa ja todellisuutta yhteen kietoen – länsimaisen patriarkaatin kujanjuoksua.

valitut juliste 800x600Emilia Pöyhönen - Valitut-triptyykki

Onko meille annettu jokin suuri tehtävä jota varten olemme syntyneet? Mistä syntyy tunne siitä, että juuri minut on valittu tähän suureen tehtävään?

Valitut-triptyykki on esitys  kutsumuksesta, epäilystä ja ehdottomuudesta. Tarpeesta olla osa jotain itseä suurempaa.

Kolmesta pienoisnäytelmästä muodostuu triptyykki, kolmiosainen taulu, jonka jokainen osa valottaa aihetta omasta näkökulmastaan ja omalla muotokielellään.

rakkaus juliste 400x600Rakkaus on suuri tunne ja yksi taiteen käsitellyimmistä aiheista. Nyt Masalan Nuorisoteatteri tutkii mitä tarkoittaa rakastaa ja olla rakastettu. Missä eri muodoissa rakkaus ilmenee? Onko rakkautta ilman intohimoa? Voiko todella rakastaa vain yhtä ihmistä? Kuuleeko sydän järkipuhetta?

Esitys sisältää kohtauksia tunnetuilta kotimaisilta kirjailijoilta. Kokemuksia rakkaudesta tulkitaan muun muassa Minna Canthin Anna Liisan, Aino Kallaksen Sudenmorsiamen ja Maria Jotunin Miehen Kylkiluun kautta. Lisäksi ryhmä on ottanut runsaasti vaikutteita Hella Wuolijoen ja Bertolt Brechtin näytelmistä. Työryhmä on myös Masalan Nuorisoteatterin perinteiden mukaan säveltänyt paljon musiikkia esityksiä varten.

sylvi 1Minna Canth - Sylvi

Minna Canthin Sylvi on huikea kertomus nuoren ihmisen äkillisesti heräävästä intohimosta ja heittäytymisestä kaiken nielevän tunnekuohun valtaan sekä sitä seuraavasta peruuttamattomasta teosta. Sylvi on nuori, rakastunut ja vaarallinen.

Minna Canthin syntymästä on tänä vuonna kulunut jo 170 vuotta, mutta hänen tekstinsä koskettavat meitä yhä. Kaikkien klassikkojen tapaan niissä on nykykatsojaakin puhuttelevia aiheita: rakkaus, viha, kuolema, ystävyys, rohkeus, petos ja uskollisuus.  Aiheet ovat hyvin tunnistettavia myös nuorten näkökulmasta katsoen.

Esitykset

Venetsian kauppias (Loppuunvarattu)
27 huhti 2024
14:00 - 16:30
Venetsian kauppias
29 huhti 2024
19:00 - 21:30
Venetsian kauppias
03 toukokuu 2024
19:00 - 21:30
Venetsian kauppias
04 toukokuu 2024
18:00 - 20:30

Voit jättää lipunvarauksen myös loppuunmyytyyn esitykseen;
jos peruutuspaikkoja tulee, otamme sinuun heti yhteyttä!